• Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017
  • Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017 Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017

View Online

Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017

Online since 2.02.2018 • Filed under Project • From Volume 6 - 2018
Westbury Clinic wins at World Architecture Festival 2017

One of the legacies of apartheid planning is the many marginalized communities still prevalent in our country. These communities are often poorly serviced with few public amenities. The public facilities which one can find are often behind a fence, very clearly enforcing exclusion. In the design of the Westbury Clinic, Johannesburg, the architects consciously set about to challenge this norm. They started to question the way city officials think about public facilities and put in place the mechanisms for more responsible, human centered design.

 

Ntsika Architects was awarded the winner’s prize in the Health – Completed Buildings category at the World Architecture Festival 2017, on 16 November 2017, in Berlin, Germany. The project was commended for its approach to making a successful public space while maintaining a robust, safe street edge. This is the tenth year that the international architecture festival has been in existence and featured some of the world’s best-known architects who participated in the festival as finalists and judges.

 

Design solutions mitigate health risks

Westbury Clinic, which opened in December 2016, is designed to mitigate and reduce the transmission of airborne disease through various passive systems, including overall layout, the courtyard and external waiting areas, patient and staff flow and natural crossventilation. The space planning of the clinic was steered by the need to provide design solutions to mitigate health risks within the facility and eliminate the stigma attached to the ill. The clinic offers comprehensive healthcare services, including tuberculosis treatment, chronic care, antenatal and post-natal care, HIV care and cancer and prostate screening. In response to the limitations of the land, the clinic occupies the smallest possible area and opens up outdoor areas which serve as external waiting rooms. The building is set back from the street edge, creating a generous public space in front of the building onto the street. Robust street furniture is placed to encourage human interaction and engagement with the local community. The double-storey street façade is designed with high-level openings, creating a backdrop for life unfolding, while creating a safe, surveilled space. Landscaping softens the edge, providing shade.

 

The building was designed in English bond facebrick which is reminiscent of the traditional facebrick buildings in Johannesburg. Its aesthetics speaks to its surrounds, while simultaneously differentiating itself through its height and ‘monolithic’ aesthetic. As a result, it provides a relatable landmark.

 

Natural light and ventilation

The section of the building is designed to allow maximum natural light deep into the floor plate. The roof light is designed to create a natural suction on the roof and improve natural ventilation. Each consultation room has glazing from corner to corner on its external wall, allowing natural light to fill the room. Opening window sections at low levels also allows for maximum natural ventilation. The spatial layout of the clinic is one that clearly separates functions – preventing cross infection. The building creates an environment that heals; one that promotes health and human dignity through simple design solutions. It creates a civic presence in an environment that is otherwise indistinct.

 

Ntsika Architects

T + 27 (0)72 840 5268

E nadiat@ntsika.co.za

Share this

Media Xpose - Banner Advert Side
Youngman
Solent take off Dec 2018
Steel Studio take off June 2018