• Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression
  • Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression

View Online

Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression

Online since 2.02.2018 • Filed under Project • From Volume 6 - 2018
Salt Rock House reveals uninhibited architectural expression

Metropole Architects’ Salt Rock House is a 530m² modern 3-bedroom home situated on KwaZulu-Natal’s North Coast of South Africa.

 

The house is a bold contemporary architectural design set in the picturesque coastal suburbia of the

Dolphin Coast, celebrating the year-round warm coastal climate, local indigenous flora and fauna and magnificent 180° panoramic sea views. Salt Rock House represents an uninhibited architectural expression free from the restrictive stylistic design guidelines typically found in the numerous gated housing estates located in the area.

 

The house stands proud on its steep site and is a progressive cantilever form arranged over three cascading levels that proclaims its presence and pioneers a paradigm shift in the architectural design language of its context.

 

Architecture that visually engages with the street

The road (public) facade is intentionally low slung, minimalist, austere and hard up against the western site boundary, resulting in an architecture that visually engages with the street. A linear plan form stretching across the entire width of the site is set back from the street by the width of a double garage structure. This allows for maximum open and sheltered private space used for living, entertainment, relaxation and enjoyment of the sea view.

 

The relatively solid and planar western façade also provides effective privacy for the inhabitants, whilst at the same time acting as an efficient barrier to bad weather and prevailing strong winds coming from the south west.

The entrance to the house is a carefully considered, striking one-and-a-half volume arrangement of components in full height glass, timber and painted plasterwork. The architecture aims to impress right from the start. The strong horizontal line created by the roof over the recessed entrance area, together with the vertical lines of the flanking walls, create a framed view through the house to the ‘big blue’ beyond.

 

A series of external and internal timber screen elements help to provide a sequential reveal of the interior of the house and view beyond as one moves from outside to inside. High level perimeter strip windows lighten the experience of the building mass overhead and enhance the experience of the vertical volume of the entrance area and main circulation spine of the house, leading away to the principal bedroom areas at this, the upper ground floor level.

 

Comfortable spaces with access to expansive sea views

Both the master suite and second bedroom at this level are generous spaces for relaxation with en-suite dressing rooms and bathrooms located at opposite ends of the linear floor plan to maintain privacy between the owners and their family members or guests. Here the principal design intent is to provide comfortable spaces with access to the expansive sea views to the east. Fixed vertical timber screens bring filtered daylight into the clean, modernist bathroom interiors, directing views to the sea without sacrificing privacy and adding a degree of detail and natural colours and texture to the modern side façades. Private balconies to the master suite and second bedroom allow one to venture outside to the edges of the cantilever on a ‘lookout point’ and engage with the sun, sea and breeze.

 

In addition to the bedroom areas at the upper ground floor level, a screened-off secondary TV lounge connects to a double volume space. This is an extension of the entrance experience and connects one to the lower ground floor level via a central stringer steel feature staircase with solid oak clad treads and glass balustrade. Here the kitchen, dining and formal living areas are located together with a sunken bar area and guest suite. A light-well with landscaped green wall, delivers ventilation and filtered ambient light to the rear of the single aspect plan.

 

Unconstricted, uncluttered and connected to the outdoors

At the lower ground level, open plan design with a minimum of dividing walls, minimal internal doors and level thresholds between inside and outside facilitate a user experience of a single large multi-use space that is unconstricted, uncluttered and weather permitting, is able to open up and connect and extend to the outdoors.

Interior styling, furniture and finishes are an ‘African contemporary’ fusion of colour and texture that complement the architectural spaces and synergise with a contemporary beach aesthetic. A generous external covered veranda area with large linear cantilever pool, open patio and manicured lawn area encourages the inhabitants to indulge in and celebrate an outdoor lifestyle of entertainment, play and relaxation. The combination of solid slabs and framed timber pergolas overhead provide a variety of experience and graded exposure to the sun from full shade to filtered light to open air.

 

Share this

DECOREX CAPE TOWN 27 April – 1 May 2018 / CTICC
Youngman
Solent take off Dec 2018
Steel Studio take off June 2018